При виборі обіднього столу для вітальні, кухні потрібно враховувати: розмір кімнати і її стиль, кількість членів сім’ї, а також необхідність прийому гостей. Столом користуються близько 10 років, а тому щоб він був зручний в користуванні орієнтуються на стандарти ергономіки.
Які розміри вважаються стандартними?
Для правильного підбору і розрахунку розміру обіднього столу, користовуються правилом: на кожну людину має припадати не менше 60х40 см. поверхні столу. А посередині повинно бути не менше 20 см. вільної площі для загальних предметів сервіровки. Тому ширина 80-85 см. вважається мінімальною, а довжина підбирається в залежності від кількості людей, які обідають за столом.
Стандартна форма обіднього столу – це прямокутна або квадратна, здатна комфортно розмістити чотири чоловіка. В даному випадку довжина столу повинна складати близько 100-120 см, а ширина – 80 см. Квадратні столи зазвичай мають ширину від 90 до 110 см. Але якщо ви часто приймаєте гостей, то можете вибрати розсувний чи розкладний стіл. В ньому буде змінюватися довжина стільниці, а в столів-трансформерів може змінюватися навіть і висота. Розсувний стіл здатний перетворитися зі стандартного на повноцінний обідній стіл зі стільницею довжиною до 2-2,5 метрів.
Прямокутні і квадратні столи. Розміри і місткість.
Вибираючи модель столу такої форми середнього розміру, ви забезпечите зручні посадочні місця для 6-10 чоловік. Співвідношення розмірів та місткості такі: 150х90 см. – 4-6 чол, 200х110 см. – до 8 чол, 260х110 см. – до 10 чол. та 320х110 см. – до 12 чол. Обов’язково враховуйте і площу кухні, тому що обіднім столом буде зручно користуватися тільки тоді, коли і стільці будуть відсуватися без проблем. Бажано, щоб відстань між столом та іншими предметами в кімнаті була не менше 80-100 см. Наприклад, відстань від стіни до стільниці має бути не менше 90 см, тоді сідати буде зручно.
Овальні і круглі столи. Розміри і місткість.
Для невеликих кухонь та сімей з дітьми гарним варіантом є овальний чи круглий стіл, бо вони не мають гострих кутів. Але такі столи мають меншу місткість у порівнянні з прямокутними конструкціями.
Для круглого обіднього столу діє інший стандарт: стіл діаметром 110 см. розрахований на 4 особи, 130 см – на 6 осіб, 150 см. – 8 осіб, 170 см. – до 10 осіб.
Щоб заощадити простір, круглий стіл поміщають в кут і ставлять ближче до стіни. Овальні столи вважаються найпрактичнішими. Вони і виглядають оригінальніше, ніж прямокутні, і зручніші у використанні, ніж круглі. Крім того, із-за відсутності гострих кутів, являються більш безпечними, алеі при цьму повністю зберігають корисну площу стільниці.
В асортименті наших обідніх столів є прямокутні, овальні та круглі столи, а також столи-трансформери. У нас ви можете вибрати та купити як нерозсувні, так і розсувні столи за ціною виробника.
Опубліковано в рубриці: Поради